ES | GAL

Per què una
comunitat energètica?

Context climàtic

Si volem afrontar l’actual crisi ecosocial necessitem una transformació del sistema econòmic i social, i el sistema energètic és una peça fonamental a transformar. La crisi climàtica és el repte més gran al que ens enfrontem com a humanitat, però la dependència dels combustibles fòssils ens lliga de mans i peus. 

Actualment, només el 17% del nostre consum total d’energia és renovable, depenem en un 80% del petroli i del gas fòssil.

El sector energètic és un dels principals emissors de gasos d’efecte hivernacle a causa del seu alt consum de carbó, petroli i gas. A més, l’oligopoli que controla el mercat fa que les grans elèctriques continuïn enriquint-se mentre la situació de les persones, especialment de les més vulnerables, és cada dia més insostenible. 

Per evitar els pitjors impactes mediambientals, l’augment de la temperatura mitjana del planeta no pot superar els 1,5 graus a finals de segle, i amb els plans proposats ara mateix per tots els països ens encaminem a superar els 3. Per això, transitar cap a l’energia renovable i reduir el consum és primordial i urgent en aquesta dècada i, per descomptat, perquè sigui transformador, el canvi ha de fer-se amb la ciutadania com a protagonista.

Context legislatiu

La Unió Europea està apostant fermament pels projectes d’energia comunitària i, per primer cop, ha reconegut a la ciutadania la seva funció i els drets a produir, consumir, vendre, gestionar i emmagatzemar l’energia renovable (al paquet d’Energia neta per a tots els europeus aprovat per la UE el 2019).

A més, el 2020 es va fixar l’objectiu de reduir més les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% per a 2030, pel qual s’haurà d’aconseguir que les energies renovables assoleixin entre el 38% i el 40% del consum final brut de l’energia per aquesta data.

També l’Estat espanyol es prepara per a aquesta gran transició energètica. No obstant això, la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica es queda curta i encara no s’ha realitzat la transposició de la Directiva d’Energies Renovables. Per aquest motiu des d’Amics de la Terra estem pressionant perquè s’acceleri el procès de transposició, el qual ja s’ha endarrerit més d’un any, i que s’aposti de forma decidida per l’energia comunitària.

Aquesta legislació suposa una oportunitat important per a reduir les emissions de CO₂ i augmentar les energies renovables, especialment de cara al consum d’electricitat. Necessitem que el Govern central, els autònoms i els municipis promoguin molts més projectes democratitzadors d’energia renovable.  

Si no volem que la transició energètica quedi en mans de l’oligopoli hem d’estar junts, unir les nostres forces i posar en marxa projectes que no sols abasteixin els nostres territoris, sinó que també posin a les persones i als ecosistemes al centre.

És el moment de fer
nostra l’energia!

¡APÚNTATE!

deixa’ns les teves dades
Déixanos os teus DATOS para manterte informado
DEJANOS TUS DATOS